Isnin, 8 Mac 2010

Kisah seorang Budak dan Anjing Lautnya...



Ini kisah seorang budak yang berumur 5 tahun dan masih menyusu botol... Budak ni tersangatlah suka,teruja, dan 'excited' sangat dengan air. Pagi-pagi mandi,balik tadika mandi, kejap-kejap nak mandi,asyik-asyik mandiiiiiiii.. Kalau waktu mandi pagi-pagi tak sempat sangat nak main air,lagipun sejuk. Jimat sikit air..


Pada suatu hari, budak ni terasa sakit perut mencucuk-cucuk.. dah tak tahan sangat dah.. masuk tandas, tup..tup.. nak main air, budak tu terkejut beruk..pandang je paip tu,takut nak usik paip, tak berani..Tau tak kenape budak tu takut?? Disebabkan terlalu suka sangat main air, ibu budak ni letak satu binatang kat paip tu..macam patung mainan la.. binatang tu namanya anjing laut,gelap sangat kulitnya.. Jadi,terbantutlah hasrat budak ni nak main air. Semenjak daripada kisah anjing laut tu, budak ni tak berani nak main air lagi. Masuk bilik air, cepat-cepat mandi. Dah tak ada sesi main air..



Kisah anjing laut tu dalam tahun 1993 atau 1994. Lebih kurang dalam tahun tu lah.. Tapi sekarang budak tu dah besar. Tak boleh panggil budak lagi. Dulu umur 5 tahun, sekarang dah nak masuk 22 tahun. Masih lagi suka main air.. Ya la, sekarang dia dah besar. Anjing laut tu pun dah bertahun hilang. Tak tahu mana anjing laut tu.. Entah-entah mati kesejukkan sebab lama sangat dalam bilik air......



Dulu ibu dia letak anjing laut, supaya tak main air. Maklumlah dulu budak lagi, kalau ibu cakap membazir main airpun bukannya faham.. Tapi sekarang bila asyik main air,ibu mesti jangan main air,membazir.. Dia tahu membazir tu kawan syaitan tapi kadang-kadang termembazir jugak.. Ish..ish..ish..


Kepada kawan-kawan semua, ingat.. Kalau tak mahu jadi 'best friend' syaitan sentiasalah berjimat dalam semua keadaan. Bukan air saja perlu jimat..
Firman Allah,dalam surah al-Isra' ayat 27,mafhumnya:
"Sesungguhnya orang-orang yang pemboros itu adalah saudara syaitan, dan syaitan itu sangat ingkar kepada Tuhannya".


Semoga kita semua tak menjadi calon-calon 'best friend' syaitan...Amin ya Rabb..








Tiada ulasan:

Catat Komen