Ahad, 14 November 2010

Mansurah_Pelembahan Nil

Jazirah al-Ward adalah gelaran yang diberikan kepada ibu negeri Dahqaliah Mansurah, salah satu negeri di Mesir. Pelembahan Nil juga merupakan gelaran lain bagi bumi Mansurah kerana mempunyai aliran Sungai Nil yang utama selain Kaherah (Cairo) dan Iskandariah (Alexandaria). Bumi yang penuh barakah ini juga merupakan pusat warisan ilmu beberapa ulama' terkenal di Mesir.

Jumlah pelajar Malaysia yang belajar di Universiti Al-Azhar cawangan Mansurah semakin bertambah. Kuliah di Mansurah:
Pelajar ikhwah (lelaki):
A) Kuliah Usuluddin dan Dakwah.
B) Kuliah Lughah Arabiah dan Adab.

Kuliah bagi pelajar akhawat (Perempuan):
A) Kuliah Syariah Islamiah.
B) Takhasus Qiraat
C) Kuliah Lughah Arabiah dan Adab
D) Kuliah Usuluddin dan Dakwah

Universiti Mansurah
~Konvesional
~Intagrated (Manchester)
~Dentisty (Pergigian)
~ Farmasi

Perjalanan dari Kaherah ke Mansurah mengambil masa dua jam setengah atau tiga jam dengan menaiki bas ekpress. Harga tiket dari sepuluh junaih hingga 15 junaih. Kita dapat lihat Sungai Nil kanan, dan Sungai Nil kiri, sayur-sayuran seperti bawang, kubis, kentang dan lain-lain,buah-buahan (musim sejuk) seperti delima, limau dan anggur.
Kehidupan di Mansurah tidaklah terlalu bandar seperti di Kaherah. Jadi segala barang keperluan harian murah sedikit berbanding Kaherah. Begitu juga dengan sewa rumah. Jika di Kaherah sewa rumah beribu, tetapi di Mansurah 300 ke 400 junaih sahaja. 400 junaih sebulan sudah cukup untuk perbelanjaan di Mansurah. Nafsu membeli memang ada, tambahan pula Mansurah memang banyak jubah dan abaya yang murah sangat. Itulah pentingnya money management, supaya dapat tahu aliran duit keluar masuk setiap bulan. Tetapi perlu juga seseorang yang , mengingatkan dan kalau boleh seseorang yang pegang kad bank. Apa-apapun, kena belajar uruskan kewangan sendiri dan jangan boros berbelanja!..
Bagitulah serba sedikit mengenai Mansurah sebagai gambaran bagi mereka yang sentiasa terbayang-bayang "Mansurah ni macamana?". Mungkin sebagai panduan juga untuk adik-adik banat Itqan yang akan datang tahun depan. Sekian dahulu, Salam aidil Adha dari ku yang jauh di Pelembahan Nil..

Kebun Anggur


Kebun Limau

Sungai Nil1 ulasan: